مشاوره فردی
انسان ها ممکن است در طول زندگی خود به مشکلات بسیار زیادی برخورد بکنند. این مشکلات ممکن است جسمی یا روحی باشد و می تواند تمامی جنبه های زندگی انسان را تحت الشعاع قرار بدهد. مشکلات چه جسمی باشند و چه روحی باید کنترل و درمان بشنود و همانطور که پزشک به درمان مشکلات جسمی می پردازد ، مشاوره فردی نیز به درمان مشکلات روحی و روانی می پردازد. در مشاوره فردی روح و روان انسان مورد ارزیابی قرار می گیرد و از بهترین طریق توسط مشاور حل می شود.
آیا به مشاوره فردی نیاز دارم؟
انسان ها در طول زندگی خود همواره مسیر پر پیچ و خمی را می بایست طی کنند و این مشخصه بارز زندگی است که هر فرد از بدو تولد تا لحظه مرگ همواره با چالش های مختلفی روبرو می شود . عبور موفق از این چالش ها نیاز به ابزارهای کمکی به خصوصی دارد که می توان به قابلیت ها و توانایی های خود فرد اشاره کرد . شناخت و تقویت توانایی های فردی در شخص می تواند به موفقیت پشت سر گذاشتن این چالش ها کمک شایانی بکند . بهترین دکتر مشاوره فردی می تواند به افراد این امکان را بدهد تا با تقویت قابلیت ها و استعدادهای فردی خود با قدرت به مصاف چالش های زندگی بروند .
دلایل متداولی برای مراجعه مشاوره فردی وجود دارد، که برخی از آن ها عبارتند از:
· همیشه غمگین یا عصبانی بودن.
· از زندگی لذت نبردن
· از دست دادن شخص عزیزی یا خارج شدن از یک رابطه عاطفی.
· اعتیاد به مواد مخدر، الکل، غذا، رابطه جنسی یا هر نوع اعتیاد دیگری.
· تجربه خشونت و بدرفتاری جسمی، ذهنی یا عاطفی داشته اید.
· تجربه کردن یک سانحه بزرگ مانند یک تصادف رانندگی، تجاوز یا …
· ارتقاء سطح سلامت زندگی شخصی و اجتماعی
· احساس تنهایی و درک نشدن.
· راهنمایی برای تصمیمات مهم زندگی
· اعتماد به نفس پایین
· افزایش مسئولیت پذیری
مشاوره فردی چگونه است ؟
در روانشناسی به راهنمایی گرفتن و استفاده از توصیه ها و تجربه های یک فرد متخصص در زمینه یا زمینه های تخصص وی مشاوره می گویند . از این رو مشاوره فردی یا مشاوره شخصی را می توان به صورت زیر تعریف کرد :
به مجموعه توصیه ها و راهنمایی های یک متخصص در زمینه علم روان شناسی که منجر به افزایش اعتماد به نفس و بهبودی قابلیت های فردی اشخاص می شود ، مشاوره فردی می گویند .
در مشاوره فردی و شخصی ، دکتر مشاوره فردی خوب پس از آگاهی و مطلع شدن از خصوصیات و مشکلاتی که فرد با آن دسته و پنجه نرم می کند ، راهکارهایی پیشنهاد می دهد تا به وسیله آن فرد بتواند با اعتماد به نفس به خود و توانایی های خود به مصاف مشکلات پیش رویش برود و در نتیجه بتواند راندمان حل مشکلات و چالش های پیش رویش را افزایش دهد .
جلسات مشاوره فردی
تعداد جلسات مشاوره فردی بستگی به شدت مشکل دارد. این مشکلات می توانند هرگونه مشکلات عاطفی مانند افسردگی، اضطراب، آزار و اذیت، غم، ضربه، عزت نفس پایین، احساس گناه، مشکلات بین فردی، واکنش های استرس و مشکلات زندگی باشد. هدف از مشاوره این است که چنین مشکلات عاطفی را برطرف سازد و افراد دید واضحی از خودشان داشته باشند. روند و زمان درمان وابسته به پیشرفت مراجع و نظر مشاور است.
متخصص مشاوره فردی چه کسی است؟
روان درمانگر کسی است که به افراد کمک می کند مشکلات عاطفی، ذهنی، رفتاری یا رابطه ای خود را که باعث ناراحتی یا عدم آزادی در زندگی می شود، بهبود بخشند و آنها را حل کنند. یک مشاور خدمات پشتیبانی، خدمات مشاوره ای و یا خدمات توان بخشی را در محیط های مختلف جامعه ارائه می دهد. وظایف آنها بسته به محل کار و تخصص خاصی که برای کار انتخاب می کنند، متفاوت است. یک مشاور ممکن است با انواع موقعیت ها شامل اعتیاد، آسیب ها، معلولیت، مشاوره شغلی، مشاوره تحصیلی، مسائل بهداشت روان، مشکلات خانوادگی و نیازهای شغلی روبرو شود و بر اساس نیاز های فرد مشاوره فردی ارائه می دهد.
مزایای مشاوره فردی چیست؟
مشاوره فردی به دلایل مختلفی از جمله افزایش خودآگاهی فرد، تشویق به کاوش در خود، شناسایی مرزها، افزایش مهارت های ارتباطی و بهبود استفاده از مهارت های مقابله ای سالم، مفید است. این مزایا منجر به تغییر رفتار در فرد می شود که اغلب علائم مشکلات سلامت روان را کاهش می دهد.
خودآگاهی
در طول فرایند مشاوره فردی، فرد و مشاور در مورد موضوعاتی که باید به آنها پرداخته شود، بحث می کنند. مشاوران غالباً افراد را به تأمل و تعمق در تجارب خود ترغیب می کنند.
خودکاوی
مشاوره بفردی ه افراد این امکان را می دهد تا خودآگاهی بیشتری پیدا کنند. من کیستم؟ اعتقادات و ارزشهای من چیست؟ چه چیزی زندگی را برای من معنی دار می کند؟ اینها همه سوالاتی است که مشاوره در ذهن یک فرد قرار می دهد.
شناسایی مرزها
بسیاری از افراد برای مسائل مربوط به روابط و مهارت های اجتماعی خود به مشاوره می پردازند. بیشتر اوقات، مسائل از عدم وجود مرزها ناشی می شوند. مرزها محدودیت های جسمی و عاطفی است که به تمایز خواسته ها، نیازها و ترجیحات یک فرد از دیگری کمک می کند. مهمترین جنبه تعیین مرزها تشخیص مکان مورد نیاز شماست.
مهارت های ارتباطی
مشاوره فردی علاوه بر شناسایی مرزها، مهارت های ارتباطی مانند مهارت های ابراز وجود، هوش هیجانی، همدلی، گوش دادن فعال، اعتماد به نفس و احترام را نیز بهبود می بخشد .
مهارت های مقابله سالم
از همه مهمتر، افراد مهارت های مقابله ای ارزشمندی را در طول مراحل مشاوره کسب می کنند. به عنوان مثال، مشاوران در طول جلسه بر روی تکنیک های ذهن آگاهی تمرکز می کنند که در کاهش علائم اضطراب موثر است.
مشاوره توانایی فردی را در شناسایی عوامل محرک و افکار ناسالم مربوط به اضطراب و افسردگی افزایش می دهد.
بسیاری از ما در مرحله ای از زندگی تجربه های دشواری داشته ایم که ممکن است بر عزت نفس ما یا توانایی ایجاد روابط معنادار تأثیر بگذارد. برای برخی، این وقایع مانع توانایی آنها در ادامه زندگی معمولی خود می شود. و این زمانی است که مشاوره می تواند کمک کند.
برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر توجه کنید :
فرض کنید فردی که شخصیت منزوی و گوشه گیری دارد و نمی تواند حق و حقوق خود را از جامعه بگیرد . به طور مثال در صف نانوایی نمی تواند حق خود را بگیرد و به راحتی نوبتش پایه مال می شود . در اداره ها نمی تواند به درستی مشکلات خودش را با مسئول مربوطه در میان بگذارد و چه بسا به ناچار مجبور است غرامت پرداخت کند و یا در محله خود با زورگویی همسایه های خود نمی تواند مقابله ای کند و مجبور است از حق خود بگذرد . چنین فردی می تواند با مراجعه به دکتر مشاوره فردی و استفاده از مشاوره فردی به دنبال راهکار مناسبی برای حل این مشکل خود باشد . در زیر به چگونگی این راهکارها و نحوه تاثیر آن ها اشاره خواهیم کرد . توجه شما را به ادامه مطلب جلب می کنم .
نحوه تاثیر دکتر مشاوره فردی در حل مسائل و چالش های افراد :
همان طور که می دانید متخصص در هر زمینه ای می تواند به کمک دانش و تجربه خود راهکار مناسب و خوبی برای حل اختلالات در آن زمینه ارائه دهد .بنابراین دکتر مشاوره فردی به دنبال ارائه راهکارهایی است که استعدادهای بالقوه افراد را شکوفا کند تا فرد بتواند با اتکا به توانایی ها و قابلیت های خودش به حل و فصل چالش های خویش بپردازد . بدیهی است با عمل کردن به این راهکارها فرد می تواند توانایی های خویش را بهتر بشناسد و به اعتماد به نفس قابل قبولی دست یابد و در نهایت با قدرت به حل کردن چالش های زندگی خود برود . برای درک بهتر موضوع مثال بالا را شرح می دهیم .
در مثالی که در بالا ذکر شد شخص مورد نظر به دکتر مشاوره فردی مراجعه نموده است . روان شناس پس از شنیدن مسائل و مشکلاتی که شخص با آن روبرو است از دانش و تجربه خود استفاده می کند و راهکار خوب و منطقی که برای حل این مشکل می باشد انتخاب می کند . سپس با راهنمایی شخص و اشاره کردن روش هایی که می تواند به افزایش اعتماد به نفس فرد کمک کند به او این امکان را بدهد تا بتواند نسبت به گرفتن حق و حقوق خود پیش قدم باشد .
اکنون فرد با تکرار و تمرین روش های بهبود اعتماد به نفس و توانایی ها و قابلیت های فردی خویش به خود این جرات را می دهد تا
1_ در صف نانوایی بتواند حق خود را بگیرد
2- وقتی برای انجام کار اداری به یک اداره مراجعه کرده است با اعتماد به نفس مشکل و مسئله ای که برایش پیش آمده است برای مسئول مربوطه شرح می دهد و تا رسیدن به راهکار مناسب پافشاری می کند و به آسانی از حق و حقوق خود نمی گذرد
3_ وقتی همسایه ای در محله شان زورگویی کرد با قدرت از حق خود دفاع می کند و به راحتی از حق و حقوق خود نمی گذرد و همه این ها ناشی از مراجعه به مشاوره فردی است.
همان طور که در مثال بالا دیدید دکتر مشاوره فردی به کمک مهارت ها و تجربه خودش فرد را نسبت به قابلیت های خودش آگاه می سازد و چنان اعتماد به نفسی به او می دهد که پتانسیلش را دارد و افرادی که از کمبود اعتماد به نفس توانایی ها و قابلیت هایشان زایل شده است را کمک می کند تا بتوانند خودشان را پیدا کنند و از توانایی هایشان بهره ببرند . به مثال جالب زیر توجه کنید که می تواند چاشنی مطالبی باشد که گفته شد .